Overslaan naar content

Hoe los je een gat op jouw cv op?Door: redactie Oostmatch, 20 november 2023Een paar jaar vrij nemen om voor een kind te zorgen, een ziek familielid bij te staan, of een reis te maken ter zelfontdekking - helemaal begrijpelijk. Maar nu prijkt er wel een opvallend gat op je cv. Geen paniek, dit gat kun je zelfs in je voordeel gebruiken. Zo kun je snel weer aan de slag, jij harde werker. Hier komen jouw mogelijke oplossingen:

 1.      Een actieve bijdrage

Natuurlijk, er zijn zaken die je niet hebt gedaan, maar daar had je je redenen voor. Kijk naar de positieve kant. Wat heb je wel bereikt tijdens die periode dat je even uit de roulatie was? Wat heb je geleerd? En dan bedoelen we niet alleen hoe je de beste broodtrommels kunt samenstellen voor je kind dat net naar de basisschool gaat - we houden het werkgericht. Heb je bijvoorbeeld een cursus gevolgd, vrijwilligerswerk gedaan op de basisschool, of certificaten behaald? Zet ze op je cv zoals je werkervaring zou noteren, inclusief titel, bedrijfsnaam, functieomschrijving en datum. Vul het gat waar mogelijk en toon aan dat je proactief en veerkrachtig bent.

  2.      Herstructureer je cv

Los van het cv-gat is het wellicht tijd om alles eens flink om te gooien. Een frisse start. Laat het traditionele cv met een chronologische tijdlijn achter je en kies voor een functioneel format dat focust op je vaardigheden. In plaats van je werkervaring per tijdsperiode te beschrijven, leg je de nadruk op je kwaliteiten, vaardigheden en verantwoordelijkheden. Je bepaalt zelf of je de tijdsduur van je werkzaamheden vermeldt. Zonder tijdlijn valt die stille tussenperiode al een stuk minder op.

  3.      Tijd is relatief

Voor degenen die snel weer aan de slag willen zonder het hele cv om te gooien: verander de tijdsaanduidingen op je cv. Weg met maanden, maak er jaren van. Hierdoor kun je grotere tussenperioden eenvoudig verdoezelen. Houd er wel rekening mee dat je cv hierdoor wat onoverzichtelijk kan worden. Zorg bovendien dat je jouw verhaal paraat hebt, mocht er toch naar worden gevraagd.

4.      Eerlijkheid duurt het langst

Wees transparant. Verzin geen zaken om de leegtes op te vullen en voel je er niet minder door. Of je nu een pauze hebt genomen om voor iemand te zorgen, ouder te worden, een sabbatical te nemen of thuis te blijven vanwege ziekte, je had er redenen voor. Prima. Wees er - over het algemeen - gewoon eerlijk over tijdens een sollicitatie. Een periode er tussenuit omdat je een kind moest opvoeden? Dat kan juist laten zien dat je een toegewijd, actief leven leidt en zorgzaam bent. Gebruik dat gat op je cv in je voordeel en je zult merken dat jouw persoonlijke verhaal je juist kan onderscheiden van anderen. Dat kun jij.

  Ben je zelf op zoek naar een nieuwe passende baan? Laat ons je helpen! Neem contact op met Wicky voor meer informatie:

wboschker@oostmatch.nl 📞 +31610376522