Overslaan naar content

Hoe ga je om met het afwijzen van sollicitanten op een positieve manier?

Door: redactie Oostmatch, 14 februari 2024

Het omgaan met afwijzingen van sollicitanten op een professionele en positieve manier is cruciaal voor het imago van een organisatie en voor het behoud van een goede reputatie op de arbeidsmarkt.

Hier zijn enkele tips hoe je als organisatie het beste om kan gaan met afwijzingen van sollicitanten op een professionele maar bovenal positieve manier:

Wees snel en transparant Reageer zo snel mogelijk op sollicitaties. Snelle feedback vermindert onzekerheid bij sollicitanten. Wees transparant over het proces en de redenen voor de afwijzing, indien mogelijk zonder in detail te treden.

Bied opbouwende feedback Geef specifieke en opbouwende feedback. Dit kan sollicitanten helpen om zich te verbeteren voor toekomstige sollicitaties. Vermijd negatieve taal en focus op de mismatch tussen de vereisten en de ervaring van de kandidaat.

Wees vriendelijk en respectvol Houd de communicatie vriendelijk en respectvol. Sollicitanten hebben tijd en moeite gestoken in hun aanvraag en verdienen respectvolle behandeling. Bedank sollicitanten voor hun interesse in de organisatie en benadruk dat de beslissing niet persoonlijk is.

Bied alternatieve mogelijkheden aan Indien mogelijk, geef dan vooral aan dat de afwijzing niet direct het einde van het contact betekent. Moedig sollicitanten aan om in de toekomst opnieuw te solliciteren als er geschikte kansen ontstaan.

Blijf consistent Zorg ervoor dat de boodschap consistent is met het imago van de organisatie en met de waarden die het bedrijf wil uitdragen.

Creëer een positieve ervaring Hoewel het afwijzen nooit leuk is, probeer een positieve indruk achter te laten. Laat sollicitanten weten dat je de tijd en moeite waardeert die ze hebben geïnvesteerd in de sollicitatie.

Evalueer het wervingsproces Periodiek het wervingsproces evalueren kan helpen om eventuele knelpunten of gebieden voor verbetering te identificeren en aan te pakken. Door op een professionele en respectvolle manier om te gaan met afwijzingen, kun je als organisatie een positieve indruk achterlaten bij sollicitanten. Dit is belangrijk voor het opbouwen van een goede reputatie op de arbeidsmarkt. Wil je eens sparren over hoe jullie organisatie omgaat met het afwijzen van sollicitanten? Neem contact met ons op!

info@oostmatch.nl 📞 0314 745007