Overslaan naar content

Reageer snel op sollicitanten in deze krappe arbeidsmarkt

Door: redactie Oostmatch, 19 juni 2023

Hey, ondernemers en HR-professionals! We bevinden ons momenteel in een krappe arbeidsmarkt, waar talent schaars is en de concurrentie hevig. Het reageren op sollicitaties is nog nooit zo belangrijk geweest om de beste kandidaten aan boord te krijgen. Dus laten we het hebben over hoe je snel en doelmatig kunt reageren om die topkandidaten aan te trekken:

1.           Prioriteiten stellen: In deze krappe arbeidsmarkt komen sollicitaties waarschijnlijk in kleinere aantallen binnen, maar hebben sollicitanten veel meer te kiezen. Het is essentieel om prioriteiten te stellen en snel op de sollicitant te reageren. Zorg ervoor dat je een gestructureerd systeem hebt om sollicitaties te beoordelen of schakel een bureau in om het proces voor je over te nemen.

2.           Verkort je reactietijd: Tijd is van essentieel belang in een krappe arbeidsmarkt. Kandidaten hebben misschien meerdere aanbiedingen in overweging en als je te traag reageert, loop je het risico dat je de beste kandidaten misloopt. Probeer binnen 48 uur na ontvangst van een sollicitatie te reageren. Een snelle reactie laat zien dat je serieus bent en dat je hun interesse waardeert.

3.           Vereenvoudig het sollicitatieproces: Een complex en tijdrovend sollicitatieproces kan potentiële kandidaten ontmoedigen om te solliciteren. Vereenvoudig het proces door het aantal stappen en documenten te minimaliseren. Geef prioriteit aan de informatie die je nodig hebt om een eerste screening te doen. Dit helpt niet alleen om snel te reageren, maar ook om kandidaten aan te trekken die niet overweldigd willen worden door een ingewikkeld proces.

4.           Geef duidelijke verwachtingen: Communiceer vanaf het begin duidelijke verwachtingen aan kandidaten. Vermeld, daar waar nodig, in je vacaturetekst de geschatte tijdlijn voor het beoordelen van sollicitaties en het plannen van gesprekken. Dit geeft kandidaten een idee van wat ze kunnen verwachten en voorkomt teleurstelling als ze niet onmiddellijk een reactie ontvangen.

5.           Investeer in automatisering: In een krappe arbeidsmarkt kan het handmatig beheren van sollicitaties tijdrovend zijn. Overweeg het gebruik van sollicitatietools en applicaties om het proces te automatiseren. Gebruik bijvoorbeeld een applicant tracking system (ATS) om sollicitaties te beheren en geautomatiseerde planningstools voor interviews. Dit helpt je om snel te reageren zonder in te boeten aan kwaliteit. Zorg wel dat de reacties altijd persoonlijk blijven.

6.           Houd kandidaten warm: Zelfs als je niet onmiddellijk een geschikte positie hebt voor een sollicitant, betekent dit niet dat je de deur moet sluiten. Houd contact met veelbelovende kandidaten en stuur regelmatig updates over nieuwe kansen binnen je bedrijf. Dit houdt hen betrokken en vergroot de kans dat ze bij toekomstige vacatures opnieuw zullen solliciteren.

Een werving & selectietraject kan nogal tijdrovend zijn. Het nastreven van bovenstaande punten is daarin een hoge prioriteit. Heb je deze tijd en capaciteit niet binnen jouw organisatie, zoek deze dan op bij een gespecialiseerde externe partij.