Overslaan naar content

Wat is de toegevoegde waarde van een persoonlijkheids- assessment tijdens een sollicitatieprocedure?

Door: redactie Oostmatch, 19 juni 2023

Sollicitatieprocedures zijn cruciaal bij het selecteren van de juiste kandidaat voor een functie. Traditionele selectiemethoden, zoals het beoordelen van cv's en sollicitatiegesprekken, bieden waardevolle informatie, maar ze hebben hun beperkingen en zijn vaak gebaseerd op ons ‘onderbuikgevoel’. Om een dieper inzicht te krijgen in de persoonlijkheidskenmerken van kandidaten, kiezen steeds meer organisaties ervoor om assessments toe te voegen aan hun sollicitatieprocedures. In dit artikel zullen we de toegevoegde waarde van een persoonlijkheidsassessment in een sollicitatieprocedures bespreken. Het kan aanzienlijke toegevoegde waarde bieden in een procedure, hieronder benoemen we een aantal voordelen:

1. Een persoonlijkheidsassessment biedt diepgaand inzicht in de persoonlijkheidskenmerken van kandidaten. Het helpt werkgevers om de karaktereigenschappen, attitudes, motivaties en gedragspatronen van kandidaten beter te begrijpen. Dit inzicht gaat verder dan wat traditionele interviews of cv's kunnen onthullen en biedt een holistisch beeld van de kandidaat.

2.      Een persoonlijkheidsassessment stelt werkgevers in staat om de mate van fit tussen een kandidaat en de organisatiecultuur te beoordelen. Organisaties hebben vaak specifieke waarden, normen en gewenste gedragskenmerken. Door persoonlijkheidskenmerken van kandidaten te evalueren, kunnen werkgevers bepalen of een kandidaat goed zal passen binnen de organisatiecultuur en het team. 

3.      Persoonlijkheidsassessments kunnen helpen bij het voorspellen van het werkgedrag van kandidaten. Verschillende persoonlijkheidskenmerken hebben een impact op hoe iemand omgaat met taken, samenwerkt met anderen, beslissingen neemt en omgaat met uitdagingen. Door de persoonlijkheidskenmerken van kandidaten te beoordelen, kunnen werkgevers een beter beeld krijgen van hoe ze zich waarschijnlijk zullen gedragen op de werkplek.

4.      Een persoonlijkheidsassessment kan ook helpen bij het identificeren van ontwikkelingsmogelijkheden voor kandidaten. Het onthult sterke punten waarop kandidaten kunnen voortbouwen en gebieden waarin ze zich verder kunnen ontwikkelen. Deze inzichten kunnen waardevol zijn bij het opstellen van individuele ontwikkelingsplannen en het bieden van gerichte training en coaching aan nieuwe medewerkers.

5.      Een gestructureerd persoonlijkheidsassessment kan ook helpen bij het verminderen van vooroordelen en subjectiviteit in het selectieproces. Het biedt een objectieve beoordeling van persoonlijkheidskenmerken en vermindert de invloed van intuïtie of voorkeuren van de beoordelaar. Dit draagt bij aan een meer eerlijke en rechtvaardige evaluatie van kandidaten.

  Door het gebruik van persoonlijkheidsassessments in sollicitatieprocedures kunnen werkgevers een dieper begrip krijgen van kandidaten, hun fit met de organisatiecultuur beoordelen, werkgedrag voorspellen, ontwikkelingsmogelijkheden identificeren en de objectiviteit van het selectieproces vergroten. Dit draagt bij aan het nemen van beter onderbouwde selectiebeslissingen en het aantrekken van kandidaten die goed passen bij de organisatie en de functievereisten. Al deze genoemde voordelen zijn de voornaamste reden waarom wij als Oostmatch in al onze selectierondes gebruik maken van de Persoonlijke Profiel Analyse. Hierdoor krijgt de werkgever direct een duidelijk, helder en eerlijk beeld van de kandidaat inzichtelijk waarbij gestuurd kan worden tijdens het inwerktraject.